S obzirom da pored dva dnevna sirova obroka ( dorucak i vecera) ja volim i dalje kuhani rucak, a kako smo iz ljetnih dana usli opet u snijeg ja naravno najvise volim Ayurvedski rucak ( koji sadrzi svih 6 ukusa).
Sastojci:
– 1SK kokosovog ulja ili domace maslo;
– 1 glavica crvenog luka;
– 2 mrkve;
– 1 solja crvene leće;
– 400ml kokosovo mlijeko;
– zacini: korijander, sjeme gorusice, curry, djumbir ( naerendani ili u prahu), kurkuma, aleva paprika
Priprema:
– u serpu stavite kokosovo ulje ili maslo ako niste vegan, i dodate sjeme gorusice i korijander, nakon 1min ubacimo luk i mjesate dok luk ne omeksa.
– dodamo mrkvu isjeckanu ma komadice i curry i djumbir, mjesamo opet oko 2min.
– sada dodate lecu, kokosovo mlijeko i stavite da prokljuca. Nakon toga smanjimo i kuhamo 10-ak min. Dodate kurkumu i alevu papriku ( mala kasikica), i kuhate jos 5min ili malo duze, ali Dhal ( leca) bi trebalo da izgleda skoro kao kasa.
Prilog: Basmati riza i salata Krastavac sa maslinovim uljem i preko nasjeckana menta.
Uzivajte!