Moram priznati da kao vegeterijanac često sam bila u situacijama gdje kada spomenem ljudima da ne jedem životinjske proizvode, svi odmah misle da ja živim od salata:) Vjerovatno jer i kada sam ja jela meso nekad davno, naravno da je to bio jedini dodatak, i da skoro u mojoj dijeti nije bilo neke raznoliskosti, medjutim kao vegeterijanac vaša dijeta zaista postaje tako obilna svim i svačim. Inspiraciju nekada ja dobijem čisto po tome što mi se jede, ali nekad za recepte moram da radim dosta istražvanja, jer dosta Američih veganskih recepata uključ jako puno namirnica u jednom obroku kao nekad i nezdravih dodataka, a ja se i dalje predržavam Ayurvede – 100 % svježe namirnice. Tako dok sam tražila svoju novu inspiraciju pronašla sam idealnu inspiraciju za sebe, Angela Liddon, i odmah kupila njenu knjigu “Oh She Glows cookbook”. Njen blog možete pogledati ovdje: http://ohsheglows.com/
Dosta recepata ona nema na svom blogu koje su u knjizi, pa želim da podijelim sa vama ovu izvrsnu supu, koju sam odmah napravila, jer je ljetna i 100% sezonska:
~ 1 SK maslinovog ulja ( extra virgin)
~ 1 glavica žutog luka ( ja sam preskočila luk)
~ 3 glavice bijelog luka ( ja sam koristila Marinirani bijeli luk sa okusom Chilli – kuća Zdrave Hrane @ Branilaca Sarajeva, iznad BKC-a);
~ 1 crvena sezonska paprika ( Makedonska);
~ 1 jalapeño ( fafaron);
~ 1 kukuruz domaći, ( samo izvaditi bobe koje ubacite u supu nakon što ga posebno skuhate);
~ 1 tikvica domaća;
~ 2 paradajza koja izblendate jako malo samo par sekundi, kako biste dobili svježi paradajz u komadima;
~ 3 šolje povrtnog temeljca ( ja koristim Alnatura, DM );
~ 1 šolja crnog graha ( može i Azuki grah, Makrovita ili Kana market);
začini: sol, crni biber, samljeveni kim ( 2 kašikice čajne), 1/2 kč chilli-a, 1/4 kč cayenne paprike
TOPPINGS ( dekoracije za supu): ~ avokado na komadićima, korijander ili sok od limete ( moj izbor lični je bio Avokado).
PRIPREMA:
- U veliku šerpu ugrijete ulje na midium plamenu. Dodate luk po izboru i bijeli luk i sotirate oko 5min. Dodate sol i biber.
- Dodamo sitno nasjeckanu crvenu papriku, jalapeño, kukuruz i tikvicu. Pojačte vatru i sotirate 10-ak minuta.
- Dodamo paradajz sos iz blendera, temeljac, začine i sve pomješate.
- Pustite da supa proključa zatim smanjite vatru opet na srednju jačinu, pustite da se kuha 10-15min dok povrće nije skuhano ( samo pazite da ne bude premekano, jer time ubijate enzime iz povrća). Dodamo grah koji ste odvojeno skuhali ( ja običo pokiselim grah preko noć i sutradan se kuha oko 1h), i kuhate još2 min.
- Prebacite supu u zdjelice i dekorišite vašm izborom. Bon apetit! 🙂
p.s. Nažalost moram dodati fotografiju ove izvrsne supe drugi put, jer mi nije kamera radila kada sam je napravila..