Uncategorized
komentara 4

La Dolce Vitta ~ dijeta za život

Znam da sada kada ovo pročitate, mnogi od vas će se iznenaditi da sam prestala jesti sirovu hranu! Odnosno, ne da sam prestala jer je loše ili slično, već evo kako:

~ Naime, od svoje 15. godine od kako sam počela se zanimati za nutricionizam, skidala sam se polako sa nezdrave hrane, dok nisam došla do tako daleke promjene da predjem na Sirovu hranu. Posljednje 3 godine sam pokušavala da jednom predjem na Sirovu hranu, ali kako sam se hranila po Ayurvedi, moja Ayurvedska konstitucija mi nekako je prirodno tražila “toplu hranu” čim bismo zagazili u hladnije dane.

Ove godine sam otišla najdalje od sada i bila 3 mjeseca 100% na sirovoj hrani. Zasta sam mislila da je “to to”. Medjutim, nakon 3 mjeseca kada sam pojela kuhanu hranu, a to radim nekada kada se “skinem” sa produkta i probam ga uvijek da vidim i sama razliku kako tijelo reaguje nakon čišćenja, bila sam zaprepašćena kako mi je tijelo reagovalo na kuhanu hranu! Davd Wolf  ( stručnjak za Sirovu hranu) kaže kako nakon 6 mjeseci se tijelo toliko očisti da jedna osoba se možda nikad više ne može vratiti na staro. Ja to nekako nisam iskreno u stanju da uradim, jer moj životni stil mi ne dozvoljava tako. Ja se bavim Yogom i putujem u Indiju, i planiram putovati jednom godišnje, i provoditi 3 mjeseca tamo, gdje se apsolutno ne smije jesti išta sirovo! Tako da sam nekako svjesno znala da moram početi, na moju žalost, jesti sirovu hranu. Kada sam sada imala ovakvu reakciju, a reakcija je bila kao da sam unijela nešto totalno strano u tijelo i odjednom moj probavni trakt nije znao šta da radi sa tim obrokom, znala sam da što duže budem na ovom režimu, teže ću podnijeti povratak na tako tešku Indijsku hranu.

Medjutim, nije samo ovo bio razlog. Iako sam zaista uživala u Sirovim jelima, pored svih beneficija koje sam dobila, počela sam da budem izritirana nervno, nezadovljna, i počela sam u jednom momentu da se osjećam kao da sam na dijeti – stalno gladna, i ma koliko sam pratila program Davida Wolfa, nisam emotivno bila dobro. U tom sam momentu prihvatila da sam otišla možda u zonu koja MENI ne leži. Tada sam znala zaista da se moram vratiti Ayurvedi – jesti hranu koja je u sezoni, i tako balansirati unutrašnje stanje sa našim vanjskim okruženjem. A kako jesti avokado, salate, haldna jela u zemlji koja je sada u Vatta sezoni ( kada je vjetar dominantan, i korjenasto povrće u seoni, kada nam tijelo traži toplo, jer je vani hladno?). i to je pravilo: DIJETA ILI REŽIM ISHRANE ZA ŽIVOT JE ONAJ KOJI SAMO VAMA LEŽI. Ako je nekome nešto najbolje, to ne znači da će to biti najbolje za vas, tako da kroz godinama čišćenja tijela, ja sam sretna da mogu slušati šta mi tijelo govori i ići za tim. Ja nisam osoba da idem za nečim, ako me to ne čini sretnom.

Naravno, i dalje, kako god da sam se opustila i vratila u svoju normalu, moja dijeta je i dalje: veganska, bezglutenska, bez bijelog šećera. A analizirajući moj život, da sam ja ipak Yogi, prakticiram  jako zahtjevnu Ashtanga Yogu dnevno, vodim Yoga časove, dojim i imam jako aktivno dijete, uzimajući sve to u obzir, i biti u skaldu sa prirodom, tj. hraniti se po Ayurvedi, konačno sam pronašla da je taj stil za mene Makrobiotika.

  Makrobiotička prehrana (ili Makrobiotika), je dijetetski režim prehrane koji uključuje žitarice kao glavni izvor hrane, dopunjen sa drugim namirnicama, kao što su to lokalno povrće i izbjegavanje korištenje visoko prerađene i rafinirane hrane i većina životinjskih proizvoda.
Naravno, ja i dalje znam da kada ljeto dodje da ću opet jesti Sirovo, ali znam da ne više 100%, jer moj životni stil ne podržava to.
U svakom slučaju, učeči o Sirovoj hrani, hraneći se tako, moram zaista reći da iz svih podataka i iskustva, da znam da je neka osoba bolesna, bez obzira da li je to poremećaj hormona, dijabetes, multipla skleroza, odgovor jeste jedan: Sirova hrana 100%. Beneficije koje ova dijeta ima su zaista čudo i odgovor na sve probleme!
Čak i ako imate probleme sa aknama, egzemom, alergijama, problema sa menstruacijom, biti samo mjesec 100% na Sirovoj prehrani bi napravilo ogromno čišćenje, najbolji je detox program, koji bi vam pomogao da nakon povratka na kuhanu hranu osjetite šta vam smeta a šta godi od namirnica.
Život je sladak, tako da dijeta za život nije samo ona koja vam daje prekrasnu kožu, ako vi patite emotivno!
I od sada slijede opet Ayurvedski recepti, ali nekad naravno i sirovi:)))macro1
Advertisements

4 Comments

  1. AKo mozes (kad god) molila bih te da s monm podijeliš malo više iskustva i savjeta vezanih sa Ayurvedsku prehranu zimi ( u Sarajevu). Ove sam si zime totalno poremetila vata došu sirovom prehranom sa puno zelenog i lisnatog. Inače sam kapha-vata konstitucija i zima me iscrpljuje.

    • Da, sirova hrana, kao posebno lisnata zelen moze da povisi Vattu i isusi organizam. Tokom zime, ako pijes smoothies, neka radije budu kao medjuobrok. Dan zapocni sa limunadom, jos bolje izerendaj mali komad svjezeg djumbira i dodaj kasiku meda; dorucak neka bude topao – neka kaša, moze proso, heljda, amaranth ili bilo sta po ziboru, s tim da i to isusuje Vattu, tako da uvijek pazi da bude pouljen, dodaj kasiku kokosovog ulja na kraju kuhanja, i ja obicno stavljam Bademovo mlijeko koje je najbolje za Vattu, a ok i za Kaphu, zbog koje pazi da ne jedes previse masno niti orasati plodovi.
      Jedi korjenasto povrce za rucak, pij puno vode ( ne znam ti bas konstitciju, ali za Vattu nije 2l dovoljno vode, dodaj jos), zatim stavljaj djumbir u sto vise mozes svojih jela tokom dana, i radi Abhyanga masazu svako jutro ( sa sesamovim uljem)..
      Znaci razmisljaj o tome da zbog povecane Vatte sto vise nam treba ulja, ali koristi ulja dobra za Vattu, jer opet zbog Kapha konstitucije ne smijes sada i nju staviti u disbalans ( izbjegavaj teska ulja, puno proteina i orasastih namirnica). Fokusiraj se na bademe ( kao mlijeko), manje zelenisa ili ga pravi sa djumbirom i limunom, kuhaj korjenasto, pokusaj na ove nacine, samo male promjene tokom dana. Sretno!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s