Sirova hrana, Zdravlje
Napiši komentar

Sve sto trebate znati o Sirovoj hrani

Šta je sirova hrana?

Sirova hrana je hrana koja nije kuhana niti tretirana sa kemikalijama tako da zadržava enzime i hranjive tvari u svom prirodnom stanju. Čim je hrana kuhana ili je dodana kemikalijama, vitamini, hranjive tvari, enzimi, i druge zdrave jedinke se počnu mijenjati ili postanu uništeni i hrana više nema život i svojstva koja su potrebna za zdravlje.
Koje prednosti dolaze iz konzumiranja sirove hrane?
Postoji toliko mnogo prednosti, ne možemo ih čak staviti sve na listu. Ali za početak: ljudi se osjećaju više energični, više svjesni i zdravi na sirovoj ishrani. Većina ljudi izgubi višak kilograma, izgleda i osjeća se mlađe i življe. Probavni problemi kao što su čir i smanjenje kiseline  nestaju, stanja kože kao što su akne imaju tendenciju da se raščiste, tijelesni odor se  smanjuje, ljudi su daleko manje bolesni, osobe sa bolestima vide poboljšanje i mnogi na kraju ozdrave kada njihovi organi nisu opterećeni toksinima ili preopterećeni radom i mogu se očistiti i popraviti sami.
Šta sirovojedci konzumiraju?
Ukratko: svježe, sirovo voće i povrće, kao i sjemenke, orašaste plodove i neka natopljena ili klijala zrna. Postoje neograničene količine sirovih recepata i jela koje se prave od ovih sastojaka, uključujući: paštete, “rezance”, torte, kolače, krekeri, juhe, salate i marinade. Sirovojedci ne moraju jesti samo salate!:)

Kako dobiti protein?

Ovo je # 1 pitanje koje ljudi imaju kad razmišljaju o dijeti sirove hrane. Ljudi misle da  protein dolazi samo od mesa, mliječnih proizvoda ili barem soje, i da bez jedenja barem neke od ovih namirnica, neće dobiti dovoljno .. Zapravo svaka živa ćelija sadrži protein: svaka biljna ćelija ima protein kao osnovni konstitutivni dio u citoplazmi. Povrće sadrže proteine​​! Sjeme i matice očigledno sadrže proteine​​. Morske alge i alge su također vrlo bogati izvori. Ustvari, vaše tijelo ne koristi cijeli protein – mora ih razbiti u amino kiseline. Biljni proteini uglavnom se razlažu za asimilaciju brže nego životinjski protein i često se nadje već u obliku aminokiselina.

Konj, krava, jelen, slon, i gorile su prirodno vegetarijanci-odakle njima mišići i tjelesna masa dolazi? Travke, lisnato zelje, i slučaju gorila- voće! Industrije mesa i mliječnih su proveli milione na reklamiranje da bi uvjerili ljude da je jedini način da se protein  dobije iz mesa i mliječnih proizvoda, i bili su vrlo uspješni u tome. U stvari, protein u mesu je zgrušan i u obliku koji tijelo ne može lako asimilirati, i ne može efikasno koristiti. Potrošnja mesa i mliječnih (i masti u njoj) proizvoda je povezana sa svim vrstama fatalne bolesti, uključujući srčane insuficijencije ( propadanja rada srca).

Činjenica je, vaše tijelo treba 22 amino kiselina u cilju izgradnje proteina molekule i mišića. Od tih 22 aminokiselina, postoje 8 koje tijelo ne može proizvesti i mora dobiti iz vanjskih izvora. Svih 8 su dostupni u sirovom biljnim namirnicama. A u sirovim biljnih namirnicama su u obliku koji se lako asimiliraju, a koriste tijelu. Sav protein svojim potrebama tijela se može dobiti iz sirovih orašastih plodova, sjemenki, povrće i voće.

Ako ste i dalje zabrinuti zbog proteina, preporučujemo vam da počnete na dijeti sirove hrane, ali jesti vrlo male količine mesa (3 do 5 oz) samo nekoliko puta tjedno. I pokušati dobiti najčišće, organske meso, bez hormona, ako možete ( u BH još možete, i ne kupujte uvozno meso!). Nakon nekog vremena ljudi uglavnom smatraju da im  više nije potrebno meso, i na kraju ne jedu više. Na ovaj način možete saznati za sebe da vam protein nije potreban.

Da li dobijemo beneficije i ako nismo 100% na sirovoj ishrani?

Da. Beneficije ćete vidjeti samo od toga da ste više na sirovoj hrani nego sada. Recimo da jedete sada 90% kuhane hrane, a samo 10% sirove u svakom obroku (Po masi, a ne volumenu). Ako povećate sirovo tako da jedete 50% sirovo i 50% kuhane u svakom obroku, vidjećete veliku korist! Međutim, kuhanu hranu koja se jede ne bi trebalo biti bombona, sokova, čokolada, pržene piletine, itd. Pokušajte izbaciti posebno nezdravu hranu u kuhanoj. Međutim, dok i dalje imate bilo koji iznos od kuhane hrane u ishrani, možda nikada ne vidite sve prednosti sirove. Vi ćete vjerojatno doći do tačke u kojoj ste zaustavili poboljšanje, ali još uvijek ima nekih zdravstvenih problema i tijelo se žali. Tada možete u tranziciji povećati procenat  sirove hrane u svakom obroku i svake sedmice ili svakog mjeseca, sve dok na kraju niste 100% sirovi ( ako vam je to cilj uopće). Na kraju, obično nakon godinu dana ili više godina, željet ćete biti 100% sirovi i osjećati se potpuno ugodno s tim.

Šta je potrebno od aparata za spravljanje sirovih namirnica?

 

Vita-mix 4500 Blender
Za početak možete izvući samo blender i neke noževe. Sjeckalice za hranu su od neprocjenjive vrijednosti za sjeckanje i brušenje sjemena i oraha, usitnjavanje povrća, kao i za pravljenja umaka i pašteta.
Na početku možete biti ok sa korištenjem običnog blendera neko vrijeme, ali nakon nekog vremena ćete vjerojatno želite veći-powered blender kao što je Vita-Mix 4500 Blender ( on je skuplja varijanta – 650EUR)., a mi smo takodje otkrili jeftiniji blender OmniBlend ( koji smo platili oko 250EUR), koji smo takodje koristili.
omni blend

Gdje kupiti? Mi smo oba uzeli u Beogradu, a ovdje su linkovi preko kojih ih možete uzeti:

http://blenderi.rs/

http://enzita.rs/

Možda sada kada vidite cijenu izgleda vam skupo, ali razmislite: ovu količinu novca svakako potrošite na druge stvari, i šta više želite? Uložiti sada u vaše zdravlje, i nikad više ne otići doktoru i plaćati lijekove?

Zaista ja sve ovo pišem jer posljednjih 15 godina radim na poboljšanju svog zdravlja, i zaista vidim rezultate, i ja nisam bolesna od kako sam postala vegetrijanac prije 7 godina, izliječila sam Astmu u medjuvremenu, a sada jedući sirovu hranu ulazim u vrhunac po sebi edukacije o nutricionizmu. Tako da JA vjerujem u rezultate, ne u priče. Naš učitelj Yoge je poznat po svojoj rečenici:” 99% praksa i 1% teorija”, tako da kada hoćete pričati nekome o temi to morate vi prvo da prakticrate. Ja svoju praksu i rezultate dijelim sa vama, a na vama je da li će ove informacije ostati teorija i JESTE LI SPREMNI PROMIJENITI SVOJ ŽIVOT NA MNOGO, MNOGO BOLJE? Vaše zdravlje je samo u vašim rukama!

 

Advertisements
This entry was posted in: Sirova hrana, Zdravlje

od

Aida is a mother, a teacher of Vinyasa Yoga and Trauma Release Method (David Bercelli Foundation), spiritual warrior and a practitioner of Ashtanga Mysore Yoga & meditation, as well as a student and devotee of Ayurveda (the so called 'sister of Yoga' and the science about healthy lifestyle). Aida has started her Yoga journey in New York in 2006, where she spent five years studying, working and learning Yoga. After a very short period of practicing Yoga she already felt some therapeutic benefits of Yoga (she healed her asthma from which she suffered 10 years before, and she also improved her health in general). Yoga was for Aida, from the very beginning a daily practice, which she never could avoid. Aida finished the education through the Yoga Works system in 2009, and continued to learn and improve her knowledge with famous teachers (Sharath Jois, Mark Darby, Laruga Glaser, Gabriele Severini, David Robson, Harmony Litchy, Ajay Tokas, just to name a few). Aida decided to return from New York and to found the first Yoga studio in BiH which would offer Vinyasa Yoga, and that is how she started her path in Sarajevo, the place where Yoga was the most neccessary. Aida founded the Prana Yoga Studio in May 2010, which besides the permanent Vinyasa programme offers always diverse Yoga styles (Ashtanga, Yin, Prenatal, Hatha) and where Aida invites travelling teachers, who help the students to deepen their knowledge and techniques in Yoga. Prana is a place where Yoga is not only practiced daily, but also a place where Aida helps people with health issues, such as PTSD through the Trauma Release Exercise method by David Bercelli (www.traumaprevention.org), and in this way Aida helps everyone to reconnect with themselves and to act out of love following the ethics and prinicples of Yoga as one unity, and not just one aspect (asanas). Her idea is to separate Yoga primarily as a therapeutic discipline, from a spiritual and philosophical practical discipline, through her classes, which are steps towards a transformation of the spirit and body. This approach helps us to focus on the practice as something much deeper then a physical aspect, and to start feeling Yoga not only through stories, or others' beliefs, but to truly let it in and to experience it on our own. In her work Aida combines different methods, Iyengar Yoga, Ashtanga system, Tantra meditations as well as basic breathing techniques (Pranayama), because she found benefits from every and each of these traditional systems through years of studying and practicing Yoga, being respectively taught by the father of modern Yoga, Krishnamacharya. Aida has started her path and practice with Sharath Jois in 2011, the successor of the Ashtanga lineage to whome she immediatly felt connect as her Guru. Meanwhile Aida became a mother of the beautiful Sofia, and her practice for the last three years is motherhood, which is the highest level of the spiritual practice; a practice in which all the lessons of Yoga merge on a daily basis- patience, devotion, being present in every moment and having the conciousness about your actions, living completely in the present moment and letting ourselves become the child's student, and at the same time a teacher, finding balance in every life aspect. Her intention is to continue her growth with every day, and to share her teachings through love and dedication towards her daughter and Prana Yoga Studio community, which grows simultaneously with her. Aida wants everyone to reach their internal freedom, which she reached through Yoga, and she also wants everyone to know how much he/her is valuable, loved and that everybody is the same under the level that covers our true nature.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s