Sirova hrana, Uncategorized, Zdravlje
komentara 2

“Da li znate da ne smijete jesti sirov spinat?” ~ pitanje je sada…

Image

Sirovi špinat dodaje pozamašnih dozu nutrijenata u vaš omiljeni smoothie!

 

Zaista volim da pisem o stvarima koje vjerujem da su bitne, iako se trudim da se disciplinujem i pisem cesce pored bebe od 5 mjeseci, Yoga prakse i casova Yoge, ali pokusavam. Tako da se nadam da ce ta disciplina blogiranja se eventualno razviti:) Drzite mi fige! Zasto sam se odlucila pisati o spinatu?

Naime, prije par dana u nas smudi bar  “Sirove Strasty” je usla gospodja koja je nasem Amiru odrzala lekciju kako se spinat ne smije jesti sirov, i kako je ona nutricionista. Pisem ovo, jer zaista ako dajete informacije drugim ljudima, uradite istrazivanje i pitajte se da li je vas savjet zaista tacan, ili ga vam je prenijela mama, a njoj njena, njoj komsinica neka, a njoj prabaka, itd…

Tako da kada je doticna Gdja.Nutricionista to rekla, ja iako vjerujem Sirovojedcima u Americi, a razlog sto vjerujem ljudima u Americi koji cak nisu nutricionisti, je to sto ne zive po informacijama koje su bile validne u 70-tim goidnama, vec posljednjim istrazivanjima, ipak sam provjeravala, i evo vam zato cinjenice, da ne bi bilo “Aida kaze..”. Ja sebe ne smatram strucnjakom, vec osobom koja ne zivi po sistemu “rekla-kazala”, niti sam ikad ( zato sam bila “omiljeni student” profesorima u srednjoj skoli, jer svi znamo kako oni vole kad ih ispitujes ), i kada god mi neko nesto kaze, vjerujte mi, uradicu jaaakoo detaljno istrazivanje o tome. Evo ga…

SPINAT

Ako pokušavate uključiti više voća i povrća u svakodnevnu ishranu,  ukusni smudiji su opcija. Uzimajući samo nekoliko minuta da se napravi, smudi ( poznat kao “frape”) sadrži prirodne sastojke i dovoljno hranjivih tvari. Stavljanje šaku sirovog špinata u smudije  omogućuje dodatnu dozu vitamina i minerala – sa vrlo malo dodatnih kalorija i nema značajne promjene u ukusu smudija.

Osnovni sastojci spinata
Spinat je relativno niskokaloričan, 1 šolja sirovog povrca isporučuje samo 7 kalorija, prema podacima Nacionalne poljoprivredne biblioteke. Ima samo male tragove masti, od kojih većina dolazi iz zdravih polinezasićenih masnih kiselina. Sirovi spinat je bez holesterola. Sa visokim sadržajem vode, 1 solja sirovog špinata sadrži oko 1 grama proteina, vlakana i ugljikohidrata.

Vitamini i minerali
Jedna čaša lisnatog zelenog povrća donosi više od 160 miligrama kalija, 30 miligrama kalcija, 24 miligrama magnezijuma i 15 miligrama fosfora. Sadržaj vitamina je prilično impresivan. Jedna čaša sirovog špinata sadrži više od 8 miligrama vitamina C, 144 mikrograma vitamina K i dosta folata i vitamina A.

Savjeti
The Incredible Smoothies web preporučuje omjer od 40 posto špinata na 60 posto voća prilikom pravljenja smudija. Ciljajte na najmanje jednu ili dvije šake sirovog špinata u svakom smudiju koji napravite. Sa svojim laganim i delikatnim okusom, spinat se uklapa neprimjetno u sve okuse. Kombinaciji  ukusa ideje uključuju banana i puter od kikirikija, jagode i ananas, ili borovnica i mango.

Od nekih hranjivih tvari, kao što su vitamin C, su izgubljeni kada se kuha spinat, sirovi spinat može biti zdrava opcija dokle god pratite odgovarajuća pravila sigurnosti hrane, a to je: uvijek ga operite dobro u vodi, po mogucnosti filtriranoj.

Sirovi špinat je bio odgovoran za izbijanje bolesti koje se prenose hranom, uključujući i I-kolaj. Držite ga u frizideru i operite ga prije nego što ga koristite za smanjenje rizika, čak i ako kupite spinać u vrećama da tvrde da je opran i spreman za jelo. Ne sijecite špinata na površinama koje su došli u kontakt sa sirovim mesom ili peradi, i držati ga odvojeno u frizideru.

OKSALNE KISELINE U SPINATU

Oksalne kiseline u hrani se smatraju štetnim, jer se mogu kombinirati sa kalcijumom i može doći do gubljenja ovog važnog minerala. Iz nekog razloga svi znaju za oksalne kiseline u špinatu, ali nismo upoznati sa sadržajem oksalne kiseline u mnogim drugim prehrambenim namirnicama kao što su žitarice, grah, a posebno kafa i čaj. Dok špinat je bogat sa kalcijumom koji minimizira gubitak ovog minerala iz vašeg tijela, kafa ga uopšte nema. Ja bih bila više zabrinuta zbog sadržaja oksalne kiseline u kafi i drugim proizvodima a ne u špinatu. U isto vrijeme, iako je sadržaj oksalne kiseline u špinatu jako mali, ako ne rotirate svoj zeleniš i koristite samo špinat na duže vrijeme, možete akumulirati oksalne kiseline i doživjeti simptome trovanja oksalnom kiselinom. Ne zaboravite, rotirajte VAS ZELENIS!

Eto, ako ste vegeterijanac, apsolutno ne morate imati brigu za prenosenje ikakvih bakterija koje se prenose mesom, a mi molimo da Gdja. Nutricionista slijedeci put objasni zasto se to “ne smije” jesti sirov spinat.

Samo da se zna, mi ipak imamo neke novije informacije, a druga stvar, ja licno vjerujem svojoj Majci, a to je Majka Priroda, ona je ta koja nas hrani i cuva, i zar postoji nesto sto je od Nje, a da se ne smije jesti? ( Naravno postoje neke opasne biljke, itd, ali pricam o hrani koja je napravljena za nas ljudski rod)

A za vas koji dodjete u nas smudi bar, mi sve pravimo sa ljubavlju, jer to je jedina cista hrana, i ne brinite se, mi to pravimo kao sebi, a sebe ne bismo trovali sigurno, jer se volimo:)

Advertisements
This entry was posted in: Sirova hrana, Uncategorized, Zdravlje

od

Aida is a mother, a teacher of Vinyasa Yoga and Trauma Release Method (David Bercelli Foundation), spiritual warrior and a practitioner of Ashtanga Mysore Yoga & meditation, as well as a student and devotee of Ayurveda (the so called 'sister of Yoga' and the science about healthy lifestyle). Aida has started her Yoga journey in New York in 2006, where she spent five years studying, working and learning Yoga. After a very short period of practicing Yoga she already felt some therapeutic benefits of Yoga (she healed her asthma from which she suffered 10 years before, and she also improved her health in general). Yoga was for Aida, from the very beginning a daily practice, which she never could avoid. Aida finished the education through the Yoga Works system in 2009, and continued to learn and improve her knowledge with famous teachers (Sharath Jois, Mark Darby, Laruga Glaser, Gabriele Severini, David Robson, Harmony Litchy, Ajay Tokas, just to name a few). Aida decided to return from New York and to found the first Yoga studio in BiH which would offer Vinyasa Yoga, and that is how she started her path in Sarajevo, the place where Yoga was the most neccessary. Aida founded the Prana Yoga Studio in May 2010, which besides the permanent Vinyasa programme offers always diverse Yoga styles (Ashtanga, Yin, Prenatal, Hatha) and where Aida invites travelling teachers, who help the students to deepen their knowledge and techniques in Yoga. Prana is a place where Yoga is not only practiced daily, but also a place where Aida helps people with health issues, such as PTSD through the Trauma Release Exercise method by David Bercelli (www.traumaprevention.org), and in this way Aida helps everyone to reconnect with themselves and to act out of love following the ethics and prinicples of Yoga as one unity, and not just one aspect (asanas). Her idea is to separate Yoga primarily as a therapeutic discipline, from a spiritual and philosophical practical discipline, through her classes, which are steps towards a transformation of the spirit and body. This approach helps us to focus on the practice as something much deeper then a physical aspect, and to start feeling Yoga not only through stories, or others' beliefs, but to truly let it in and to experience it on our own. In her work Aida combines different methods, Iyengar Yoga, Ashtanga system, Tantra meditations as well as basic breathing techniques (Pranayama), because she found benefits from every and each of these traditional systems through years of studying and practicing Yoga, being respectively taught by the father of modern Yoga, Krishnamacharya. Aida has started her path and practice with Sharath Jois in 2011, the successor of the Ashtanga lineage to whome she immediatly felt connect as her Guru. Meanwhile Aida became a mother of the beautiful Sofia, and her practice for the last three years is motherhood, which is the highest level of the spiritual practice; a practice in which all the lessons of Yoga merge on a daily basis- patience, devotion, being present in every moment and having the conciousness about your actions, living completely in the present moment and letting ourselves become the child's student, and at the same time a teacher, finding balance in every life aspect. Her intention is to continue her growth with every day, and to share her teachings through love and dedication towards her daughter and Prana Yoga Studio community, which grows simultaneously with her. Aida wants everyone to reach their internal freedom, which she reached through Yoga, and she also wants everyone to know how much he/her is valuable, loved and that everybody is the same under the level that covers our true nature.

2 Comments

  1. Inga says

    Sirov špinat se rastvorom sode-bikarbone može jako dobro oprati od svih štetnih prljavština uključujući i pesticide. A što se tiče držanja svježe hrane u frižideru — to vam se ne preporučuje, jer se većina enzima (zbog kojih, uglavnom, i jedemo sirovo) raspada na temperaturama ispod +10 C.

    • Hvala puno, ali mozete li mi molim vas reci gdje ste dobili tu informaciju, jer ja za ovo nikad nisam cula, i svi ljudi koji znam da jedu ra food drze normalno u frizideru ze;enis. hvala!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s