Mnogi od vas su nas pitali kako pravimo hljeb bez glutena, s obzirom da ziveci u Sarajevu zaista mozete zaboraviti na ideju da cete ovako nesto pojesti vani ili da ne spominjemo kupiti u prodavnicama! Tako da nista nije bolje od domaceg svakako…
Sta ce vam trebati za ovaj hljeb?
Najbolje bi bilo da kupite da pijaci domace prosijano brasno, mi koristimo vecinom samo heljdu i kukuruzu i preferiramo je kupiti od domacih farmera koji i dalje prosijavaju brasno.
I evo recepta:
3 solje kukuruznog brasna
1 solja heljdinog brasna
1 cajna kasikica praska za pecivo ( ako mozete naci bez aluminijuma u prodavnicama organske hrane jos bolje, ili koristite Alnaturin iz DM prodavnica)
1 supena kasika svjeze samljevenih lanenih sjemenki ( odlican izvor Omege, samo kupite je u zrnu i uvijek sameljite pred samu upotrebu, moze u obicnom mlinu za kafu na struju)
2 supene kasike hladno cijedjenog Suncokretovog ulja ili drugo po zelji
Sve pomijesati u jednoj posudi i dodati dovoljno vode da smjesa ne bude ni gusta niti previse razrijedjena, mi obicno stavimo oko 1/2 l na ovu mjeru
Staviti u tepsiju i oblikovati, mi isto tako izrezemo prije nego stavimo u rernu, a i ne morate, to je opcija vasa. Ako zelite da vam hljeb izgleda kao na ovoj slici, nakon sto stavite hljeb u tepsiju, koju ste prethodno ili premazali uljem ili mozete koristiti papir za pecenje, po vrhu mozete poredati sjemenke po zelji ( Suncokretove, curekot, ili sta god zelite – budite kreativni sa vasim hljebom).
Rerna bi trebala biti zagrijana na 250C, i peci 30-40min, moracete provjeriti tako sto zabodete noz u sredinu hljeba, i ako noz izadje cist, vas hljeb je gotov!
NAPOMENA: Ako zelite pomijesati i trecu vrstu brasna, mi to nekad radimo, onda se oduzme jedna solje od kukuruznog, znaci stavlja se 2, i treca solja ce biti brasno po izboru – od zobi ili rize.